Hlívový guláš s jahelným knedlíkem

Jste-li milovníky klasických gulášů, vyzkoušejte tuto chutnou veganskou variantu. Hlíva je ve své podstatě dřevokaznou houbou z čeledi hlívovitých, jejíž klobouk svým tvarem i barvou připomíná ústřici. Zajímavá je především svými léčivými účinky, zejména betaglukany, které jsou doslova přírodní lékárnou. Betaglukany, mimo jiné, podněcují činnost makrofágů, které utvářejí přední linie imunitní obrany.

Zeleninový koláč na pohankovém základu

Jste-li milovníky šťavnatých slaných koláčů, tenhle dozajista vyzkoušejte. Nejenže je voňavý, navíc je i bez lepku a má nižší glykemický index, takže jsou to opět otevřená vrátka při redukci a diabetu. Ale rovněž tehdy, pokud chcete jídelníček odlehčit od pšenice (v takovém případě zvolte ovesné vločky s atestem, zkontrolujte rovněž šunku) a využít léčivých vlastností pohanky. Náplň si můžete dle libosti upravit, rajčata jí však dodají potřebnou šťavnaost. 

Bramborový salát s kešu majonézou

Bramborový salát s kešu majonézou

Mnohé rodinné oslavy se neobejdou bez tradičních slavnostních pokrmů, jako je například bramborový salát. Pravda, kdo by jej neměl rád, směs brambor, zeleniny a lahodné majonézy. I tu lze však uchystat poměrně zdravě, navíc, oproti klasické, s velkou časovou úsporou. Kešu majonézu můžeme využít také jako chutný dip, který skvěle doplní misku čerstvě nakrájené zeleniny, slaný quiche či zeleninové placky. Nechte tedy si chutnat, ať už kešu majonézu zkombinujete jakkoli.

Pohankovo – ovesná palačinka s avokádovým krémem

Pohankovo – ovesná palačinka s avokádovým krémem

Od těch dob, co jsme si pořídili palačinkovač, chystáme na něm lahodné palačinky snad i 3 x za týden. Protože je naše spižírna doslova nabitá zdravými marmeládami, přiznám se, převažuje u nás spíše sladká verze. Nicméně pokud nejste zrovna fandové sladkých pokrmů, marmeládu nahraďte avokádovým krémem. Kombinace pohanky a ovsa, které použijeme jako základ pro těsto, dají vyniknout velmi jemné, křupavé palačince, která směle konkuruje těstu z mouky pšeničné. Troufám si říci, že je mnohem chutnější.