Polévka z červené čočky a batátu

Máte rádi polévky? Já ano a moc. Polévky, které nás prohřejí, vyživí, nasytí, aby navíc taktéž utužili naše zdraví. Když je pak postavíme na luštěninách, během dne též doplníme důležitou vlákninu. Doporučená denní dávka této balastní složky činí 30 g, ve 100 g luštěnin najdeme 20 g vlákniny. A to je skvělé. Luštěniny je třeba většinou namočit, abychom se zbavili nadýmavých oligosacharidů. Nicméně, červená čočka má tu výodu, že ji namáčet opravdu netřeba. I tak si na ni pochutnáme, aniž by nás nadýmala.

Červenou čočku lze doporučit malým dětem od ukončeného 9. měsíce života. Jen to s ní nepřeháníme, přeci jen, malé děti mají jinou potřebu vlákniny na den. Tato polévka tedy může být i pro ně, v tom případě ji však neosolíme, vypustíme česnek a Nori řasu. Připraveni? Jdeme na to. Co vše bude potřeba? 

200 g červené čočky + 4 g mořské řasy Nori 
2 střední batáty se slupkou, pokud možno BIO
4 větší mrkve
1 červená cibulka
200 g rajsého pyré
1 PL kokosového oleje 
majoránka
2 stroužky česneku 
himalájská sůl
zelená nať 


1. Na kokosovém oleji zpěníme cibuli. Používám červeno, neboť je oproti té bílé mnohem více výživná. 
2. Následně přidáme nastrouhaný batát a mrkev. 
3. Zalijeme vodou a dusíme, zatímco dochucujeme prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. 
4. Jakmile je hotovo, do polévy vmícháme rajsé pyré. 
5. Servírujeme se zelenou natí, která je výtečným nositelem vitamínu C. 

Jídlo pak chutná nejlépe, pokud jej uvaříme pro někoho, s čistou energií a láskou. Vařme tedy klidní.