Ovesný koláč s jablky

Jste-li milovníky šťavnatých lehkých dezertů, tak právě tento si dozajista oblíbíte. Jeho chuť je vláčná, vyrovnaná, ovocně plná. Jablka ve společnosti rozinek a skořice navodí atmosféru sladké babiččiny kuchyně, kterou si však upravíme do zdravější podoby. Ovesné vločky spolu s vlašskými ořechy dávají vzniknout jemnému korpusu, který má nižší glykemický index. Výsledný koláč tak můžete pojmout jako plnohodnotnou formu dopolední svačinky, kterou doplníte o kvalitní tučný bílý jogurt.

V rámci výměnných sacharidových jednotek lze moučník nabídnout taktéž i diabetikovi, v tom případě však namísto kokosového cukru doporučuji dosladit vhodnějším xylitolem. Případně na kokosovém cukru něco více ušetřit.

8 porcí

150 g ovesných vloček
200 g vlašských ořechů
70 g kokosového cukru
1 PL vinného kamene
1 kg jablek
šťáva z 1 menšího citrónu
50 g rozinek
1 ČL skořice
50 g másla
kokosový olej + kokos na vymazání a vysypání formy


  1. Nejprve si umixujeme ovesné vločky na jemnou mouku, stejně tak vlašské ořechy. Obě sypké suroviny smísíme, přidáme kokosový cukr, vinný kámen, zamícháme.
  2. Jablka dobře omyjeme, máme-li organicky pěstované ovoce, můžeme nastrouhat společně se slupkou, pokud jsme zvolili běžně kupovaná jablka, slupku loupeme.
  3. Do hrubě nastrouhaných jablek přidáme skořici, rozinky, citrónovou šťávu.
  4. Dortovou formu vymažeme olejem, vysypeme kokosem, abychom dno vyplnili 1/3 suché směsi z ovesných vloček a ořechů.
  5. Následně pokryjeme polovinou jablečné náplně, opět suchou směsí z ořechů a vloček, jablečnou náplní, abychom dílo zakončili suchou směsí, na kterou klademe lupínky másla.
  6. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C zhruba hodinu. Koláč krájíme až po vychladnutí, čímž docílíme celistvé struktury.