Pomazánka z červené čočky

Pomazánku z červené čočky vřele doporučuji všem milovníkům luštěnin, taktéž i těm, kteří k luštěninám nenašli zatím cestu. Kombinace aromaticky zajímavé citrónové kůry společně s bazalkou a rajčaty, pozvedne chuťově nevýraznou čočku, která, během varu, získá na šťavnatosti. Pomazánku můžete servírovat s kváskových chlebem, případně kedlubnou, nakrájenou na tenčí plátky.

Řepný koláč s čokoládou

Tenhle koláč musíte vyzkoušet, zvláště jste-li milovníky červené řepy. Výsledné těsto, byť neukrývá ani gram klasické mouky, vás nadchne svou jemností, která během pečení splyne v jeden dokonalý celek. Koláč je hutný, zároveň šťavnatý, čokoládový a plný chuti. Nepohrdnou jím ani děti, to mohu dosvědčit, neboť uchránit jednu jedinou výseč v průběhu pětiminutového focení bylo, jako byste odháněli roj plný chtivých vos. Užijte si pečení, ale i sdílení, stejně jako degustaci této řepné pochoutky.

Otrubový toast

Otrubový toast

Tak právě tento toast se výtečně hodí k zpestření diabetického či redukčního jídelníčku, taktéž, šidíme-li stravu o cennou vlákninu. Na tu jsou otruby nesmírně bohaté, jen pro zajímavost, 100 g nabídne až 16 g vlákniny. To je zhruba tolik, kolik poskytne stejné množství luštěnin. Výhodou otrubového toastu je, že jej lze uchystat na sladko či slano. Sladká verze, složená z jablek a skořice, svou chutí připomíná šťavnatý štrůdl. Slaný toast lze pro změnu pojmout, jako výbornou přílohu k zeleninovému salátu, pomazánce či dipu.