Jste-li milovníky šťavnatých slaných koláčů, tenhle dozajista vyzkoušejte. Nejenže je voňavý, navíc je i bez lepku a má nižší glykemický index, takže jsou to opět otevřená vrátka při redukci a diabetu. Ale rovněž tehdy, pokud chcete jídelníček odlehčit od pšenice (v takovém případě zvolte ovesné vločky s atestem, zkontrolujte rovněž šunku) a využít léčivých vlastností pohanky. Náplň si můžete dle libosti upravit, rajčata jí však dodají potřebnou šťavnaost. 

8 porcí 

Korpus:

250 g pohankové mouky

125 g másla

1 vejce

himálajská sůl

1 g chlebového koření

kokosový olej a ovesné vločky na vymazání a vysypání formy

Náplň:

150 g rajského pyré

1 větší cibule

100 g vysokoprocentní šunky

150 g kozí goudy

50 g oliv

200 g rajčat

5 g dobromysli obecné


1. Z pohankové mouky, změklého másla, vejce, soli a chlebového koření vypracujeme vláčné těsto, které necháme zhruba půl hodiny odpočinout v lednici.

2. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem, vysypeme ji drcenými ovesnými vločkami a urovnáme do ní těsto, u něhož zvedneme okraje tak, aby kopírovaly boky formy.

3. Základ potřeme rajským pyré. Následně koláč poklademe velmi tenkými plátky cibule, kousky šunky, kterou jsme nakrájeli na jemno, strouhaným sýrem, olivami a rajčaty nakrájenými na kostky.

4. Koláč jemně osolíme, posypeme dobromyslí.

5. Pečeme asi 50 minut při 180 °C.