Jste-li milovníky klasických gulášů, vyzkoušejte tuto chutnou veganskou variantu. Hlíva je ve své podstatě dřevokaznou houbou z čeledi hlívovitých, jejíž klobouk svým tvarem i barvou připomíná ústřici. Zajímavá je především svými léčivými účinky, zejména betaglukany, které jsou doslova přírodní lékárnou. Betaglukany, mimo jiné, podněcují činnost makrofágů, které utvářejí přední linie imunitní obrany.

Společně s přítomnou vlákninou vytvářejí živnou půdu pro odpovídající výživu střevní mikroflóry, díky čemuž nastolují přirozenou rovnováhu mezi tím dobrým a špatným.

4 porce

500 g hlívy ústřičné

500 g cibule

2 PL kokosového oleje či dobrého sádla

10 g pohankové mouky

sladká paprika

česnek

kmín

majoránka

pepř

sůl


  1. Na kokosovém oleji zpěníme cibulku, smažíme dlouho a mírně.
  2. Přidáme česnek, nakrájenou hlívu, osmahneme, osolíme.
  3. Vsypeme papriku, kmín, pohankovou mouku, přelijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění mouky.
  4. Ke konci přidáme majoránku.
  5. Jakmile je hlíva měkká, máme hotovo.
  6. Servírujeme s jahelným knedlíkem.