Máte-li rádi cukety, určitě z nich zkuste uchystat krémový dip, k pečenému masu, bramborům a nebo jen tak, k napařené brokolici, klidně i kedlubně. Cukety jsou božím zhmotněním léta, rostou velmi rychle, každý den urazí na svém stonku hodný kus cesty.

A jsou též zdravé, lehce stravitelné, dokonce se s nimi počítá i v šetřící dietě. Je však zapotřebí je tepelně zpracovat.

2 menší cibule
3 menší cukety
2 stroužky česneku
hrst čerstvé dobromysle
himalájská sůl
2 PL olivového oleje


1. Cibuli nakrájíme najemno, opražíme na olivovém oleji, přidáme na kousky nakrájenou cuketu, dobromysl, sůl, dusíme asi 15 minut.
2. Následně směs umixujeme s prolisovaným česnekem a podáváme k čemukoli s čím nám bude chutnat.

Užívejme léta. Já jsem nyní propadla hezkým místům tady v okolí. Minule jsme v lázeňské vesničce Skalka objevili zatopený lom a dřevěnou hlásnou troubu, která měla na délku snad 4 metry a dalo by se v ní tedy i pohodlně přespat 🙂 Výpravné stezky s příběhy, vyklidněná boží muka téměř všude zde, v polích a na stráni, i na místech, kde by je člověk čekal nejméně. Někde uprostřed hájku, hluboko v polích, na větrné hůrce, kde to voní borůvčím. I lidé před námi měli sny a snili, tvořili a hráli si, zanechali nesčetnou spoustu zajímavých otisků. A léto k jejich objevení více než vybízí.

Užívejme, tvořme, snažme se zanechat co "nejlepší" stopu.