Jste-li milovníky šťavnatých lehkých dezertů, tak právě tento si dozajista oblíbíte. Jeho chuť je vláčná, vyrovnaná, ovocně plná. Jablka ve společnosti rozinek a skořice navodí atmosféru sladké babiččiny kuchyně, kterou si však upravíme do zdravější podoby. Ovesné vločky spolu s vlašskými ořechy dávají vzniknout jemnému korpusu, který má nižší glykemický index. Výsledný koláč tak můžete pojmout jako plnohodnotnou formu dopolední svačinky, kterou doplníte o kvalitní tučný bílý jogurt.
V rámci výměnných sacharidových jednotek lze moučník nabídnout taktéž i diabetikovi, v tom případě však namísto kokosového cukru doporučuji dosladit vhodnějším xylitolem. Případně na kokosovém cukru něco více ušetřit.
8 porcí
150 g ovesných vloček
200 g vlašských ořechů
70 g kokosového cukru
1 PL vinného kamene
1 kg jablek
šťáva z 1 menšího citrónu
50 g rozinek
1 ČL skořice
50 g másla
kokosový olej + kokos na vymazání a vysypání formy
- Nejprve si umixujeme ovesné vločky na jemnou mouku, stejně tak vlašské ořechy. Obě sypké suroviny smísíme, přidáme kokosový cukr, vinný kámen, zamícháme.
- Jablka dobře omyjeme, máme-li organicky pěstované ovoce, můžeme nastrouhat společně se slupkou, pokud jsme zvolili běžně kupovaná jablka, slupku loupeme.
- Do hrubě nastrouhaných jablek přidáme skořici, rozinky, citrónovou šťávu.
- Dortovou formu vymažeme olejem, vysypeme kokosem, abychom dno vyplnili 1/3 suché směsi z ovesných vloček a ořechů.
- Následně pokryjeme polovinou jablečné náplně, opět suchou směsí z ořechů a vloček, jablečnou náplní, abychom dílo zakončili suchou směsí, na kterou klademe lupínky másla.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C zhruba hodinu. Koláč krájíme až po vychladnutí, čímž docílíme celistvé struktury.