Pesto z medvědího česneku

Možná jste také, milovníci pest, která můžete uchystat z jakéhokoli životodárného býlí, ať už z bršlice, výtečného česnáčku, kopru, oliv či mrkvové natě. Když se však vysloví ono magické slovo pesto, většině z nás vytane na mysli právě medvědí česnek, který dodá pokrmu hutnou česnekovou chuť. A bylinka není jen o chuti, ale také o zdraví, neboť medvědí česnek pomáhá při desítkách neduhů počínaje vysokým cholesterolem, chronickými neduhy konče.

Polévka z červené čočky a batátu

Polévka z červené čočky a batátu

Máte rádi polévky? Já ano a moc. Polévky, které nás prohřejí, vyživí, nasytí, aby navíc taktéž utužili naše zdraví. Když je pak postavíme na luštěninách, během dne též doplníme důležitou vlákninu. Doporučená denní dávka této balastní složky činí 30 g, ve 100 g luštěnin najdeme 20 g vlákniny. A to je skvělé. Luštěniny je třeba většinou namočit, abychom se zbavili nadýmavých oligosacharidů. Nicméně, červená čočka má tu výodu, že ji namáčet opravdu netřeba. I tak si na ni pochutnáme, aniž by nás nadýmala.