Možná jste také, milovníci pest, která můžete uchystat z jakéhokoli životodárného býlí, ať už z bršlice, výtečného česnáčku, kopru, oliv či mrkvové natě. Když se však vysloví ono magické slovo pesto, většině z nás vytane na mysli právě medvědí česnek, který dodá pokrmu hutnou česnekovou chuť. A bylinka není jen o chuti, ale také o zdraví, neboť medvědí česnek pomáhá při desítkách neduhů počínaje vysokým cholesterolem, chronickými neduhy konče.

Máte-li trošku času na zbyt, zcela jistě vyražte do míst, kde se to z kraje jara zelená svěžími, česnekovými lístky, abyste je zpracovali na polévky, pomazánky, špenát či již zmíněné pesto. Medvědí česnek nikdy nekonzumujte na lačný žaludek, pozor též při oslabeném trávení, jaterních, žlučníkových či slinivkových trablích. Jeho silice mohou oslabené trávení podráždit. 

300 g medvědího česneku

1 hrst slunečnicového semínka

(150 g parmazánu, pokud pesto nehodláme dlouhodobě skladovat)

150 ml panenského olivového oleje 

himalájská sůl dle chuti


1. Medvědí česnek omyjeme, vysušíme. 

2. Lístky vložíme do mixéru společně se slunečnicí, solí a olejem, mixujeme, dokud nedostaneme konzistenci krémového pesta.

3. Pestem plníme vyvařené, suché sklenice, které na závěr zakapeme olejem navíc, to aby k pestu nepronikal vzduch a nekazilo se.

4. Výrobek skladujeme v chladu. Správně uchystané pesto vydrží v lednici i více než rok.