Hlívový guláš s jahelným knedlíkem

Jste-li milovníky klasických gulášů, vyzkoušejte tuto chutnou veganskou variantu. Hlíva je ve své podstatě dřevokaznou houbou z čeledi hlívovitých, jejíž klobouk svým tvarem i barvou připomíná ústřici. Zajímavá je především svými léčivými účinky, zejména betaglukany, které jsou doslova přírodní lékárnou. Betaglukany, mimo jiné, podněcují činnost makrofágů, které utvářejí přední linie imunitní obrany.

Pomazánka z červené čočky

Pomazánku z červené čočky vřele doporučuji všem milovníkům luštěnin, taktéž i těm, kteří k luštěninám nenašli zatím cestu. Kombinace aromaticky zajímavé citrónové kůry společně s bazalkou a rajčaty, pozvedne chuťově nevýraznou čočku, která, během varu, získá na šťavnatosti. Pomazánku můžete servírovat s kváskových chlebem, případně kedlubnou, nakrájenou na tenčí plátky.

Řepný koláč s čokoládou

Tenhle koláč musíte vyzkoušet, zvláště jste-li milovníky červené řepy. Výsledné těsto, byť neukrývá ani gram klasické mouky, vás nadchne svou jemností, která během pečení splyne v jeden dokonalý celek. Koláč je hutný, zároveň šťavnatý, čokoládový a plný chuti. Nepohrdnou jím ani děti, to mohu dosvědčit, neboť uchránit jednu jedinou výseč v průběhu pětiminutového focení bylo, jako byste odháněli roj plný chtivých vos. Užijte si pečení, ale i sdílení, stejně jako degustaci této řepné pochoutky.

Zeleninový koláč na pohankovém základu

Jste-li milovníky šťavnatých slaných koláčů, tenhle dozajista vyzkoušejte. Nejenže je voňavý, navíc je i bez lepku a má nižší glykemický index, takže jsou to opět otevřená vrátka při redukci a diabetu. Ale rovněž tehdy, pokud chcete jídelníček odlehčit od pšenice (v takovém případě zvolte ovesné vločky s atestem, zkontrolujte rovněž šunku) a využít léčivých vlastností pohanky. Náplň si můžete dle libosti upravit, rajčata jí však dodají potřebnou šťavnaost. 

Pesto z medvědího česneku

Možná jste také, milovníci pest, která můžete uchystat z jakéhokoli životodárného býlí, ať už z bršlice, výtečného česnáčku, kopru, oliv či mrkvové natě. Když se však vysloví ono magické slovo pesto, většině z nás vytane na mysli právě medvědí česnek, který dodá pokrmu hutnou česnekovou chuť. A bylinka není jen o chuti, ale také o zdraví, neboť medvědí česnek pomáhá při desítkách neduhů počínaje vysokým cholesterolem, chronickými neduhy konče.

Jablka v čokoládě

Jablečnou čokoládu můžete zkusit, zvláště máte-li doma děti. Osobně zavařuji zhruba deset sklenic, obzvlášť když nás honí mlsná a zatoužíme po čokoládových palačinkách. Představte si tu neděli, venku je mrazivo, padá sníh a vy zapnete palačinkovač, abyste na něm uchystali ty nejtenčí a nejjemnější palačinky. A následně vytáhnete ze zimní skříně jablečnou čokoládu, vlídně pootočíte víčkem, dokud neuslyšíte typický zvuk lupnutí, který signalizuje, že jste při zavařování byli velmi pečliví.

Otrubový toast

Otrubový toast

Tak právě tento toast se výtečně hodí k zpestření diabetického či redukčního jídelníčku, taktéž, šidíme-li stravu o cennou vlákninu. Na tu jsou otruby nesmírně bohaté, jen pro zajímavost, 100 g nabídne až 16 g vlákniny. To je zhruba tolik, kolik poskytne stejné množství luštěnin. Výhodou otrubového toastu je, že jej lze uchystat na sladko či slano. Sladká verze, složená z jablek a skořice, svou chutí připomíná šťavnatý štrůdl. Slaný toast lze pro změnu pojmout, jako výbornou přílohu k zeleninovému salátu, pomazánce či dipu.

Ovesný koláč s jablky

Ovesný koláč s jablky

Jste-li milovníky šťavnatých lehkých dezertů, tak právě tento si dozajista oblíbíte. Jeho chuť je vláčná, vyrovnaná, ovocně plná. Jablka ve společnosti rozinek a skořice navodí atmosféru sladké babiččiny kuchyně, kterou si však upravíme do zdravější podoby. Ovesné vločky spolu s vlašskými ořechy dávají vzniknout jemnému korpusu, který má nižší glykemický index. Výsledný koláč tak můžete pojmout jako plnohodnotnou formu dopolední svačinky, kterou doplníte o kvalitní tučný bílý jogurt.

Bramborový salát s kešu majonézou

Bramborový salát s kešu majonézou

Mnohé rodinné oslavy se neobejdou bez tradičních slavnostních pokrmů, jako je například bramborový salát. Pravda, kdo by jej neměl rád, směs brambor, zeleniny a lahodné majonézy. I tu lze však uchystat poměrně zdravě, navíc, oproti klasické, s velkou časovou úsporou. Kešu majonézu můžeme využít také jako chutný dip, který skvěle doplní misku čerstvě nakrájené zeleniny, slaný quiche či zeleninové placky. Nechte tedy si chutnat, ať už kešu majonézu zkombinujete jakkoli.

Polévka z červené čočky a batátu

Polévka z červené čočky a batátu

Máte rádi polévky? Já ano a moc. Polévky, které nás prohřejí, vyživí, nasytí, aby navíc taktéž utužili naše zdraví. Když je pak postavíme na luštěninách, během dne též doplníme důležitou vlákninu. Doporučená denní dávka této balastní složky činí 30 g, ve 100 g luštěnin najdeme 20 g vlákniny. A to je skvělé. Luštěniny je třeba většinou namočit, abychom se zbavili nadýmavých oligosacharidů. Nicméně, červená čočka má tu výodu, že ji namáčet opravdu netřeba. I tak si na ni pochutnáme, aniž by nás nadýmala.

Staročeský jáhelník

Staročeský jáhelník

Jáhly zdobily slavnostní staročeský stůl již od pradávna, ať už se jednalo o svatební tabuli, štědrovečerní hostinu či Velikonoční slávu. Jáhly, to je energie a síla, prosté zdraví, které vyživí každou z našich buněk. Zkuste to, jáhelník patří na seznam jednoduchých receptur, které si navíc můžete dotvořit dle své vlastní preference, chuti. Osobně se však držím své odzkoušené tradice, jáhelník, to jsou pro mne jablka, ořechy, skořice a chcete-li, taktéž i dobrý kozí tvaroh. Nic vám však nebrání v tom, abyste si do něj přidali také dobrá povidla, mandle a rozinky, vanilku a badyán, tak, jak si přejete, toužíte a chcete.

Pohankový chléb z kvásku

Pohankový chléb z kvásku

Činí-li vám problém lepek, žádný strach, chléb lze upéci i z alternativních druhů muk, například z přirozeně bezlepkové pohanky. Chléb z ní je nadýchaný, jemný, neztrácí nic ze svých chuťových aspektů. Svou strukturou se blíží klasickému pečivu, není suchý, drobivý. Možná vám přijde jednodušší zakoupit bezlepkový chléb přímo z v obchodě, nicméně, většina z nich je umísena ze směsi kukuřičné a rýžové mouky, o dalších ingrediencích raději nemluvě. Takové pečivo se většinou drobí, nenese typické vlastnosti chleba, nevýhodou bude i vyšší glykemický index, ne příliš atraktivní chuť. 

Pohankovo – ovesná palačinka s avokádovým krémem

Pohankovo – ovesná palačinka s avokádovým krémem

Od těch dob, co jsme si pořídili palačinkovač, chystáme na něm lahodné palačinky snad i 3 x za týden. Protože je naše spižírna doslova nabitá zdravými marmeládami, přiznám se, převažuje u nás spíše sladká verze. Nicméně pokud nejste zrovna fandové sladkých pokrmů, marmeládu nahraďte avokádovým krémem. Kombinace pohanky a ovsa, které použijeme jako základ pro těsto, dají vyniknout velmi jemné, křupavé palačince, která směle konkuruje těstu z mouky pšeničné. Troufám si říci, že je mnohem chutnější.