Otrubový toast

Tak právě tento toast se výtečně hodí k zpestření diabetického či redukčního jídelníčku, taktéž, šidíme-li stravu o cennou vlákninu. Na tu jsou otruby nesmírně bohaté, jen pro zajímavost, 100 g nabídne až 16 g vlákniny. To je zhruba tolik, kolik poskytne stejné množství luštěnin. Výhodou otrubového toastu je, že jej lze uchystat na sladko či slano. Sladká verze, složená z jablek a skořice, svou chutí připomíná šťavnatý štrůdl. Slaný toast lze pro změnu pojmout, jako výbornou přílohu k zeleninovému salátu, pomazánce či dipu.

S otrubami to však nepřehánějme, úplně postačí, dopřejeme-li si 1 x týdně.

2 porce

100 g ovesných otrub
350 ml podmáslí
1 vejce
1 stroužek česneku
majoránka
1 PL lahůdkového droždí
himalájská sůl
kokosový olej


  1. Rozehřejeme si toastovač, v opačném případě kuchyňskou troubu.
  2. Ovesné otruby smísíme s podmáslím, jedním vejcem.
  3. Směs jemně osolíme, dochutíme lahůdkovým droždím, česnekem a majoránkou. Výsledná kaše by měla být hutná.
  4. Použijeme-li toastovač, velmi jemně jej vymažeme kokosovým olejem, směs do něj přeneseme opatrně na lžičce, zavřeme, pečeme zhruba 15 minut. Přístroj neotevíráme, toast by se potrhal.
  5. Využijeme-li služeb kuchyňské trouby, na plech vyložený pečícím papírem ze směsi formujeme placičky, které skládáme v menších rozestupech vedle sebe. Pečeme zhruba 15 minut na 180 °C.
  6. Toast je nejlepší konzumovat za tepla, nicméně, i mírně vychladlý neztrácí nic ze svých chuťových předností.