Jste-li milovníky šťavnatých slaných koláčů, tenhle dozajista vyzkoušejte. Nejenže je voňavý, navíc je i bez lepku a má nižší glykemický index, takže jsou to opět otevřená vrátka při redukci a diabetu. Ale rovněž tehdy, pokud chcete jídelníček odlehčit od pšenice (v takovém případě zvolte ovesné vločky s atestem, zkontrolujte rovněž šunku) a využít léčivých vlastností pohanky. Náplň si můžete dle libosti upravit, rajčata jí však dodají potřebnou šťavnaost.
8 porcí
Korpus:
250 g pohankové mouky
125 g másla
1 vejce
himálajská sůl
1 g chlebového koření
kokosový olej a ovesné vločky na vymazání a vysypání formy
Náplň:
150 g rajského pyré
1 větší cibule
100 g vysokoprocentní šunky
150 g kozí goudy
50 g oliv
200 g rajčat
5 g dobromysli obecné
1. Z pohankové mouky, změklého másla, vejce, soli a chlebového koření vypracujeme vláčné těsto, které necháme zhruba půl hodiny odpočinout v lednici.
2. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem, vysypeme ji drcenými ovesnými vločkami a urovnáme do ní těsto, u něhož zvedneme okraje tak, aby kopírovaly boky formy.
3. Základ potřeme rajským pyré. Následně koláč poklademe velmi tenkými plátky cibule, kousky šunky, kterou jsme nakrájeli na jemno, strouhaným sýrem, olivami a rajčaty nakrájenými na kostky.
4. Koláč jemně osolíme, posypeme dobromyslí.
5. Pečeme asi 50 minut při 180 °C.