Jáhly zdobily slavnostní staročeský stůl již od pradávna, ať už se jednalo o svatební tabuli, štědrovečerní hostinu či Velikonoční slávu. Jáhly, to je energie a síla, prosté zdraví, které vyživí každou z našich buněk. Zkuste to, jáhelník patří na seznam jednoduchých receptur, které si navíc můžete dotvořit dle své vlastní preference, chuti. Osobně se však držím své odzkoušené tradice, jáhelník, to jsou pro mne jablka, ořechy, skořice a chcete-li, taktéž i dobrý kozí tvaroh. Nic vám však nebrání v tom, abyste si do něj přidali také dobrá povidla, mandle a rozinky, vanilku a badyán, tak, jak si přejete, toužíte a chcete.
10 porcí
400 g jáhel
1 kg sladších jablek
100 g vlašských ořechů + 20 g na vysypání formy
100 g rozinek
skořice
100 g kokosového cukru
50 g kokosu
kokosový olej
70 % hořká čokoláda
- Jáhly vsypeme do sítka a 2 x je spaříme vroucí vodou, to abychom je zbavili případné hořkosti.
- Následně je povaříme, zhruba 15 minut. Občas je zamícháme, rády se totiž přichycují ke dnu.
- Jakmile jsou hotové, vložíme je opět do sítka, propláchneme vlažnou vodou, kterou z nich následně velmi dobře vymačkáme a umístíme do mísy.
- Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo, přidáme k jáhlům, stejně tak vlašské ořechy, rozinky, skořici, kokos. Dosladíme kokosovým cukrem. Výslednou směs velmi dobře promícháme.
- Formu, doporučuji kameninovou, vymažeme kokosovým olejem, vysypeme mletými vlašskými ořechy a plníme jahelnou směsí. Pamatujme na to, čím pečlivě formu vymažeme, tím snáze jáhelník dostaneme ven.
- Pečeme zhruba hodinu při 180 °C, případně tak dlouho, dokud se nahoře neudělá pevnější krusta. Troubu vypneme a jáhelník v ní ještě chvíli necháme dojít.
- Jakmile vychladne, opatrně jej vyklopíme, polijeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme.
Můj tip: Během přípravy jahelné směsi zkuste přimísit sušenou pomerančovou či citrónovou kůru. Tu si uchystejte do zásoby, z dobrého, organicky pěstovaného ovoce. Použít kůru konvenčně pěstovaných pomerančů by byla chyba. Neboť pesticidy vodou nevymyjete. Jakmile kůru usušíte, v sušičce, na slunci či topení, umixujte ji na jemný prášek, který pak přidávejte do jakýchkoli sladkých dezertů. Výtečně povznese chuť energetických či proteinových tyčinek, ale také koláčů, dortů, drobného vánočního cukroví.