Jablečnou čokoládu můžete zkusit, zvláště máte-li doma děti. Osobně zavařuji zhruba deset sklenic, obzvlášť když nás honí mlsná a zatoužíme po čokoládových palačinkách. Představte si tu neděli, venku je mrazivo, padá sníh a vy zapnete palačinkovač, abyste na něm uchystali ty nejtenčí a nejjemnější palačinky. A následně vytáhnete ze zimní skříně jablečnou čokoládu, vlídně pootočíte víčkem, dokud neuslyšíte typický zvuk lupnutí, který signalizuje, že jste při zavařování byli velmi pečliví.

Palačinky pak doprovoďte malinami či borůvkami, k tomu přidejte jeden dobrý skutek a velkolepá neděle je rázem na spadnutí.

2 kg jablek, 300 g kokosového cukru, 1 vanilkový lusk, 100 g kakaa, 100 g hořké čokolády


Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou, dusíme. Následně k jablkům přidáme cukr, dřeň z jednoho vanilkového lusku, kakao a kousky hořké čokolády. Mícháme a prohříváme zhruba 15 minut. Jakmile je hotovo, směs umixujeme na hladký krém. Tím plníme vyvařené sklenice, zavíčkujeme a zavařujeme 15 minut při 80 °C. Kokosový cukr doporučuji použít, hlídáme-li si váhu, případně máme diabetes. Anebo, jdeme-li ve zdravějších šlépějích, neboť kokosový cukr se vyznačuje glykemickým indexem 35, klasická sacharóza 75.