Pomazánku z červené čočky vřele doporučuji všem milovníkům luštěnin, taktéž i těm, kteří k luštěninám nenašli zatím cestu. Kombinace aromaticky zajímavé citrónové kůry společně s bazalkou a rajčaty, pozvedne chuťově nevýraznou čočku, která, během varu, získá na šťavnatosti. Pomazánku můžete servírovat s kváskových chlebem, případně kedlubnou, nakrájenou na tenčí plátky.

3 porce

180 g červené čočky + 2 g mořské řasy Nori

2 PL kokosového oleje

3 stroužky česneku

1 cibule nakrájená na kostičky

1 mrkev

kůra z jednoho biocitronu

2 PL citrónové šťávy

15 cherry rajčátek

čerstvá bazalka

1,5 ČL himalájské soli


  1. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na kokosovém oleji.
  2. Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a společně s prolisovaným česnekem, kůrou, bazalkou, půlkami cherry rajčat, přidáme k cibulce.
  3. Přidáme červenou čočku a Nori řasu.
  4. Směs jemně osolíme, zalijeme vodou a dusíme.
  5. Těsně před koncem dochutíme citrónovou šťávou.
  6. Servírujeme s kváskovým pečivem a listovou zeleninou.